Śnieżnobiałe zęby są marzeniem wielu osób. Nie każdy chce jednak stosować środki chemiczne lub przeprowadzać profesjonalne wybielanie u dentysty. Istnieje naturalny środek, który wybieli zęby bez niszczenia szkliwa. Jest również bardzo tani. O czym mowa? To skórka z najzwyklejszego banana kupionego na targu lub w supermarkecie. Jakimi właściwościami się charakteryzuje? Dlaczego skórka działa w sposób wybielający i jak ją zastosować, aby efekty były jak najbardziej widowiskowe? Wybielanie w sposób naturalny może być równie skuteczne co chemiczne.
Skórka od banana – właściwości
Banan jest niepozornym owocem, który uprawiany jest od Afryki, przez Azję aż do Ameryki Południowej, skąd sprowadzany jest do Europy. To jeden z najpopularniejszych owoców egzotycznych – miękki, sycący i słodki miąższ skradł serce niejednego smakosza. Mało osób wie, że również skórka z banana ma dobroczynne właściwości. Czy jednak należy ją spożywać? Nie ma ona właściwości smakowych, ale jest bogata w błonnik, nawet bardziej od samego owocu. Dlatego na problemy trawienne idealnie sprawdzi się nawet mała ilość skórki zeskrobana z wnętrza. Dodatkowo skórka ma mnóstwo mikroelementów: wapń, potas, magnez. Dlatego nawet te małe ilości spożywanego wnętrza skórki mają niebagatelne znaczenie dla zdrowia.
Bogactwo antyoksydantów sprawia, że bywa ona stosowana również zewnętrznie – ma minimalizować pierwsze oznaki starzenia się skóry, leczyć kurzajki, czy nawet łagodzić świąd po ukąszeniach owadów. Najnowsze badania naukowe wskazują również, że skórka banana ma działanie wybielające – nie niszczy jednak szkliwa, ponieważ pozbawiona jest substancji ścierających.
Dlaczego banany wybielają zęby?
W przeciwieństwie do chemicznych preparatów, skórka od banana wybiela zęby wyjątkowo delikatnie. Mechanizm procesu jest zupełnie inny niż w przypadku past wybielających. Skórka nie zawiera substancji, które ścierają szkliwo – dzięki temu nie stają się wrażliwsze na temperaturę. Dzięki zawartym antyoksydantom szkliwo delikatnie zmienia barwę na jaśniejszą i bardziej perłową. Duża zawartość wapnia i witaminy D w wewnętrznej stronie skórki od banana sprawia, że szkliwo jest w lepszej kondycji i w sposób powolny zmienia się jego odcień. Najlepsze właściwości wybielające mają banany dojrzałe, o żółtej skórce – wraz z nabieraniem żółtej barwy w skórce wzrasta ilość potasu, który wzmacnia oraz wybiela zęby.
Jak stosować skórkę od banana na zęby?
Odpowiedź na pytanie: „Jak wybielić zęby skórką od banana?” jest bardzo łatwa. Wystarczy obrać banana – najlepiej od dołu, dzięki czemu nie będą zwisać zbędne włókna – następnie oderwać kawałek i pocierać wewnętrzną stroną zęby przez około dwie minuty. Ze względu na łagodny i dobroczynny wpływ na zęby proces można przedłużyć. Wystarczy kilka dni aby zobaczyć pierwsze efekty, jednak zmiana odcieniu będzie trwała około dwóch tygodni, w zależności od stopnia przebarwienia zębów. To łatwy, delikatny i udowodniony naukowo nieinwazyjny sposób na wybielenie zębów.